Dementie in de Openbare Ruimte

Een geheugensteuntje onderweg

 • Pages from concept_APP_testbeeldscherm-1

   

 • Pages from concept_APP_testbeeldscherm-2

   

 • De Wandeling – Arzu&Marlou 28_bewerkt

   

 • Pages from concept_APP_testbeeldscherm-4

   

 • 20170425_114912

   

 • Pages from concept_APP_testbeeldscherm-3

   

 

Loop-Met-Me-Mee app

De Loop-Met-Me-Mee app is een verhalende wandelapp voor de toekomstige generatie ouderen. Met de app kunnen wandelroutines vastgelegd worden aan de hand van persoonlijke herkenningspunten en verhalen. Voor licht-dementerenden is de app een persoonlijk geheugensteuntje onderweg.

Blijven bewegen is belangrijk, maar wordt steeds lastiger als je ouder wordt. Kwetsbare ouderen zijn bang om te vallen en naarmate vergeetachtigheid groeit worden ze bang om de weg kwijt te raken. Daarom komen ze nauwelijks meer alleen buiten, terwijl de behoefte om buiten te zijn vaak groot is.

Om inzicht te krijgen in hoe dementerenden ondersteund kunnen worden bij het maken van een ommetje of een dagelijkse wandeling zijn wij op verkenning gegaan met een aantal dementerenden.

Tijdens wandelingen en gesprekken werd duidelijk dat vooral licht-dementerenden hun eigen herkenningspunten kiezen om zich te oriënteren. Zij creëren hun eigen verhalende routines voor ommetjes en routes voor een dagelijkse boodschap.

Waar verschillende wandelroutines elkaar kruisen ontstaat de mogelijkheid tot toevallige ontmoetingen en sociale interactie.

Naast het fysieke aspect, zorgt wandelen voor een gevoel van eigenwaarde en zelfredzaamheid; ik kan het nog.

De persoonlijke verhalen en herkenningspunten zijn het uitgangspunt geworden voor een wandelapp. Een app waarmee gebruikers aan de hand van hun eigen herkenningspunten en verhalen hun wandelroutines toe kunnen voegen; de Loop-Met-Me-Mee app.

Achtergrond

De app is ontwikkeld in het kader van de Open Oproep “Dementie in de Openbare Ruimte” van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en Gemeente Rotterdam, begeleid door Muzus.

De app is een samenwerking van de ontwerpers Arzu Ayikgezmez en Marlou de Jong.

De app is tot standgekomen met dank aan: dhr. Gang, dhr. Huisman, dhr. Bouwman, Ria Bronsgeest, Kees Deenik en de medewerkers en clienten van Aafje Meerweide IJsselmonde.

Fotografie: Sofie van Greevenbroek, Arzu Ayikgezmez, Marlou de Jong

20 juni 2017 is om 12 uur de presentatie van alle resultaten van de Open Oproep in Huis van de Wijk, Grote Hagen 92,
Rotterdam IJsselmonde.