SPEELTUINLOGE DAKPARK

spelen op het dak

  • SPEEL_foto1
  • SPEEL_dakpark

     

  • voor en na

     

  • SPEEL_situatie

     

  • speeltuin-zomers_2

     

  • SPEEL_langdoorsnede

     

  • SPEEL_01

     

  • speeltuin-zomers_3

     

  • SPEEL_pltgrd

     

  • SPEEL_doorsnedes

     

  • SPEEL_03

     

  • speeltuin-zomers_4

     

  • SPEEL_02

     

  • speeltuin-zomers_1

     

Een bijzondere speeltuin

Uniek aan de nieuwe speeltuin is hoe gebruikgemaakt wordt van de hoogteverschillen van het dakpark. Zo is er een acht meter lange speelrivier waar kinderen doorheen kunnen waden en het water harder kunnen laten stromen met pompen. Voor de kleintjes is bij de ingang aan de Hudsonstraat een waterpaddenstoel bij de speeltuinloge. Ouders kunnen daar een ijsje kopen en de kleintjes in de gaten houden terwijl oudere kinderen naar boven klimmen.

Voor de speeltuinloge heeft de gemeente Rotterdam een Open Ontwerp-Oproep uitgeschreven waaraan ruim zeventig jonge bureaus deelnamen. Bij de architectenkeuze van de speeltuinloge waren bewoners en de speeltuinvereniging betrokken. Vitibuck Architects is unaniem geselecteerd om het definitieve ontwerp te maken van de toezichtloge in de speeltuin.

Het ontwerp van de toezichtsloge benut de unieke ligging en kwaliteiten van de plek en maakt gebruik van de hoogteverschillen. De loge wordt zoveel mogelijk in het dijklichaam geplaatst en het dak vormt een trap die de verschillende niveaus van de speeltuin met elkaar verbindt. De treden zijn van hergebruikte hardhouten vlonderdelen, die eerder bij particulieren in de tuin lagen.

Referentiepunt bij de vormgeving is de beleving van het spelende kind. Door de vormgeving en maatvoering van de traptreden ontstaat tegelijkertijd een tribune, waar men kan zitten, kijken, spelen en kletsen; een ontmoetingsplek voor ouders en kinderen uit de wijk. Onder de trap cq. tribune zitten de binnenruimtes voor de beheerders, afsluitbare toiletten en een overdekte schuil- & speelplaats. Deze speelruimte is via ‘kleine’ toegangen alleen bereikbaar voor kinderen. De speelervaring wordt verrijkt doordat kinderen zich in, op, door en over de toezichtloge kunnen bewegen.

Het ontwerp speelt voordurend met de vraag: “Is het gebouw, landschap of speelobject?” Of eigenlijk wel alles samen.